10 Aralık 2009 Perşembe

ÖĞRENCİNİN OKULDAKİ BİR GÜNÜ




Öğrenci sabah okula ilk ders başlamadan on dakika önce gelir. Bahçede arkadaşlarına “günaydın” der. Müdür yardımcısı öğrencileri sıraya geçirdikten sonra andımız okunur. Kılık kıyafet kontrolü yapılır. Öğrenciler sınıflarda öğretmeni beklemek üzere içeriye girerler. Öğretmen gelir ve ders başlar.
Görüşme yaptığım öğrenci okuldan ayrılırken üçüncü sınıftaki kardeşini aldıktan sonra evine gitmektedir. Öğrenciler genellikle on dakika içinde okuldan ayrılıyorlar.
Okullarda ve sınıflarda öğrencilere bir takım görevler veriliyor. Örneğin her gün bir öğrenci sınıf nöbetçisi oluyor. Teneffüslerde camları açıp sınıfı havalandırıyor. Yabancıların sınıfa girişini engelliyor. Tebeşir kalmaz ise tebeşir alıyor. Nöbetçi öğrenci on dakikalık teneffüste dışarıya çıkamıyor. Ancak çıkmak istediğinde yerine bir arkadaşını bırakıyor. Öğrencilere bir de sınıf başkanlığı görevi veriliyor. Her sınıfın bir sınıf başkanı oluyor. Sınıf başkanı pencereleri, kapıları kapatıp sınıfın sessizce beklemesini sağlıyor. İlk derslerde de yoklama fişini dolduruyor.
Her Çarşamba 6.ders dönüşümlü olarak rehberlik ve kulüp çalışmaları yapılıyor. Kulüp çalışmalarında her öğrenci görevli olduğu kulübün sınıfına gidip etkinliğini tamamlıyor. Bu süre yaklaşık 40 dakika sürüyor. Görüşme yaptığım öğrenci gezi ve gözlem kulübünde görev almaktadır.
Öğrenciler belirli dönemlerde huzurevlerine geziler ile götürülüyorlar. Bu da yaklaşık iki ders saati sürüyor. Yılda bir defa da ders dışı etkinlik olarak sinemaya gidiyorlar.
Görüştüğüm öğrenci okul kütüphanesi hakkında ise çalışmadığından dolayı kullanamadıklarından şikâyetçi olduğunu belirtti.













Hiç yorum yok:

Yorum Gönder